HTML

Keep It Alive

Friss topikok

  • Keep It Alive: @neverlivetosee: mi csinálnánk gyorsabban, ha tudnánk, de meló mellett két hétnél sűrűbben nem tud... (2012.03.01. 20:22) Kezdetek
  • xImfisTx: Zsír lett az interjú csak igy tovább arcok!! Várjuk a többit is. (2011.09.22. 11:31) Parkway Drive interjú

Címkék

acaciastrain (3) agnosticfront (1) alifeoncelost (3) alligators (1) americannightmare (1) amityaffliction (2) anchor (2) anotherdawncomes (1) antagonista.d. (1) architects (10) bane (1) banner (2) biohazard (5) birdsinrow (1) blackbreath (1) boysetsfire (3) caliban (3) cancerbats (2) carrier (1) ceremony (1) chariot (3) churchandstate (1) closeyoureyes (1) codeorangekids (2) confession (1) converge (8) counterparts (1) darkesthour (2) daydream (1) deadanddivine (1) deadlock (2) diamond (2) diecast (1) downtonothing (1) dürer (6) emmure (8) endwell (2) evergreenterrace (2) everytimeidie (2) expire (3) forthefallendreams (2) foundation (1) freya (1) gallows (8) ghostinside (3) gideon (2) gorilla (1) hatebreed (2) heartinhand (1) heights (2) holdxtrue (1) hopeconspiracy (1) hundredth (2) iamwar (2) ignite (1) interjú (12) isis (1) kiafacebook (1) killswitchengage (1) kingdom (1) koncertajánló (1) koncertvideó (9) leaders (2) letlive (1) lettertotheexiles (1) liferuiner (1) ligeia (1) lionheart (5) lowtalker (2) madball (2) mychildrenmybride (1) neurosis (1) newborn (1) newfoundglory (1) noregretproductions (1) normajean (1) obeythebrave (2) octahed (1) onbrokenwings (1) parkwaydrive (3) polar (1) purelove (1) quicksand (1) raindance (1) redeemer (2) refused (2) savinggrace (1) setyourgoals (2) shadowsfall (2) shaihulud (2) showyourteeth (1) solace (1) sticktoyourguns (2) strayfromthepath (5) stream (6) strife (4) terror (4) theghostinside (1) thickasblood (4) thisishell (1) throwdown (1) titlefight (1) touchéamoré (1) trashtalk (1) trial (2) turmoil (1) unearth (1) vanna (1) verse (3) warfromaharlotsmouth (2) warofages (2) whitemare (1) yourdemise (1) yourmemorial (1) Címkefelhő

2012.10.22. 20:46 Keep It Alive

Showyourteeth interjú

A Showyourteeth-ben Európa egyik legelszántabb, legkitartóbb zenekarát tisztelhetjük. Eleinte nagyon sok akadályba ütköztek a srácok, de a kezdeti nehézségeken sikerült átlendülniük és tavaly már második nagylemezüket adták ki World Denier címmel. Michael "KC" Salem énekessel és Martin Gyenge gitárossal a zenekar februári, A38-as bulija előtt beszélgettünk.

 

 

KEZDETEK:

Először is, bemutatnád nekünk a zenekart?

Mi vagyunk a Showyourteeth Bécsből, Ausztriából. Öten vagyunk. Chris a basszusgitárosunk, aki ma nem lehet itt, mert beteg. Őt most Daiske helyettesíti az Incardia-ból. Martin a gitárosunk, aki tud magyarul. A bárnál söröző srác a másik gitárosunk, aki pedig mellette áll szintén a bárnál (nevet), az a dobosunk, én pedig KC vagyok. Én vagyok az énekes.

Mikor és hogyan alakultatok?

A zenekart a dobosunk, Felix indított el. Egy Story Of The Year cover zenekart akart csinálni. Olyan 16-17 évesek lehettünk. Én abban az időben egy punk rock zenekarban játszottam, de kiszálltam belőle, mert másféle zenét akartam csinálni. Felix megkérdezte, hogy nem akarok e énekelni a zenekarban. Mondtam, hogy de szívesen, viszont nem akarok egy Story Of The Year cover zenekarban játszani. 16-17 évesen már kezdtünk megismerkedni a hardcore és metalcore zenékkel. Így indult az egész. Pár hónapot próbáltunk, majd játszottunk pár koncertet a szülővárosunkban és környékén. Ezek után elkezdtünk játszani Ausztrián kívül más országokban is. Abban az időben Ausztriában senki sem akart nekünk koncertet szervezni, nem volt túl jó hely annak a zenének, amit mi játszottunk. Mindenki csak azt kérdezte, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Ezért elmentünk és játszottunk Németországban, Belgiumban és Hollandiában is. Amikor az osztrák emberek észlelték, hogy hatással vagyunk másokra, sikereket érünk el, rajongókat szerzünk, akkor már úgy voltak vele, hogy "Egész jó a Showyourteeth. Ha a németek szeretik, akkor biztos jó!". Sajnos ilyen Ausztria.

A rajongókkal vagy a koncertszervezőkkel van gond Ausztriában?

Nem a rajongókkal van baj. Az embereknek általában tetszenek a zenekarok, akiket megnézhetnek. A szervezők viszont olyanok, mint az ajtónállók. Nem érdekli őket semmi új, semmi olyan, amit nem ismernek. Nem érdekli őket, hogy ki vagy és mit csinálsz. Amúgy ez elég vicces, mert amikor először játszunk valahol, akkor általában elég szkeptikusak az emberek velünk szemben. Mindig mondják, hogy "Ó, ez a Showyourteeth Ausztriából. Milyen kiadójuk van... és ez a merch is... Mit gondolnak, hogy kik ők ?". Általában azonban jó vége szokott lenni a dolognak. Megnéznek minket és tetszik nekik, amit csinálunk. Nekünk ez nagy dicséret. Örülünk neki, hogy tetszik nekik a zenénk. Számunkra ez jelent mindent.

DALSZÖVEGEK

Sok dalszöveged foglalkozik azzal, hogy milyen érzés elveszettnek lenni a világban. A való életben is sokszor érzed magad elveszettnek?

Nagyon pesszimista vagyok. Nem mondom, hogy nincsen remény és minden rossz. Inkább pesszimista-realista vagyok. Megpróbálom úgy szemlélni a dolgokat, ahogy azok a valóságban léteznek. Mindig a legrosszabbra számítok, utána viszont boldog vagyok, ha valaminek jobb végkimenetele lesz, mint amilyenre számítottam.

Ha nagyon rosszul érzem magam, akkor általában elkezdek dalszöveget írni. Sok ember jár pszichológushoz. Én inkább dalszövegeket írok. Dalszövegeket írok és koncertezek, hogy kiadjam magamból azt a sok szarságot, ami nem hagy nyugodni. Minden negatív érzelmet belerakok a dalszövegeimbe.

Amúgy meg persze, sokszor érzem azt, hogy egyedül vagyok. Azt a zenét amit mi csinálunk, az emberek többsége nem szereti. Mi vagyunk a kisebbség. Emiatt sokszor érzem azt, hogy egyedül vagyok.

 

 

A Forecast albumotokon sokszor írsz a tengerekről, melyekről köztudott, hogy könnyű rajtuk elveszni. Mondhatjuk, hogy a Forecast egy koncept lemez arról, hogy milyen elveszettnek lenni a világban?

Nem igazán. Nagyon szeretem a különböző tengerészes dolgokat. Imádom a tetoválásokat, főleg az old school tetoválásokat. Tudom, hogy nagyon sok zenekar és ember van így ezzel, de én akkor is bírom. Nem érzem azt, hogy azért, mert sokan szeretik ezeket, nekem nem kellene.

Amikor dalszöveget írok, sokszor megjelennek a szemeim előtt a tengerek. Megpróbálom ezt a képet leírni a dalszövegeimben. Ezért van az, hogy sok dalszövegemben írok a tengerekről, tengerpartokról. Nagyon sokat álmodozom ilyesmiről. A World Denier-ön már megpróbáltam ezt nem túl sűrűn használni. Nekem is feltűnt, hogy kicsit túlzásba estem ilyen téren.

Amúgy szerintem sok pozitív dal is van a Forecast-en. Pl. Ott van az Anchor vagy a Port Royale.

Pontosan! A Forecast leginkább arról szól, hogy sosem szabad feladni. Ha valamit el akarsz érni, akkor azt el is fogod. Amikor ezeket a dalszövegeket írtam, akkor még épphogy csak megalakult a zenekar. Nagyon sok erőfeszítésbe tellett még az is, hogy egyáltalán koncertezhessünk. Ezek a dalszövegek tükrözik, hogy a zenekar és én mennyi mindenen mentünk keresztül. Nem adtuk fel és nem is fogjuk, mert imádjuk azt, amit csinálunk.

WORLD DENIER:

Tavaly év végén jött ki az új lemezetek, a World Denier. El tudnád nekünk mondani, hogy hol és mikor rögzítettétek?

A próbatermünkben vettük fel. A dobokat az egyik haverunk bécsi stúdiójában rögzítettük, minden mást a próbatermünkben, ami a dobosunk lakásának alagsorában van. A dobosunk egy zenei producer/technikus/hangmérnök geek. Hangmérnöknek tanult és már meg is szerezte az oklevelét, de azóta is fejleszti a tudását. Egy igazi stréber ezzel kapcsolatban. Ez nagyon nagy segítség volt számunkra, mivel nagyon sokat foglalkozott a lemezzel. A Forecast-et is nála rögzítettük, a World Denier-rel viszont sokkal jobb munkát végzett szerintem. Nagyon, nagyon, nagyon sok időt ölt az új lemezbe.

 

 

Akkor mondhatjuk azt, hogy ez egy DIY dolog volt?

Igen, nagyon is! Megcsináltuk a saját kis stúdiónkat. Több kisebb osztrák zenekar is rögzítette már nálunk EP-jét, nagylemezét. A holland As Enemies Arise is nálunk vette fel az új EP-jét. Ők egy nagyon jó zenekar!

Több vendégzenész is van a lemezen. El tudnád mondani, hogy kik is ők pontosan?

Először is ott van Jonny, a Liferuiner-ből. Turnéztunk velük májusban Európában és nagyon közeli barátok lettünk. Nagyon jól kijöttünk egymással, főleg Jonny és én. Nem mondom azt, hogy lelki társak vagyunk, de nagyon közel állunk egymáshoz. Amikor októberben vettük fel a lemezünket, akkor a Liferuiner megint Európában turnézott és megkérdeztem Jonny-t, hogy akar e szerepelni az új lemezünkön. Ő erre rögtön rávágta, hogy "Persze, csináljuk!". Lementünk a stúdióba, odaadtam neki a dalszöveget és mondtam, hogy itt a dal, amire fel kéne énekelni. Ez egy gyors döntés volt, de a végeredmény jól sült el.

Aztán ott van még Jojo a From Dawn To Fall-ból. Ők egy nagyon jó bécsi pop-punk zenekar. Olyanok nekünk, mintha a testvéreink lennének, a basszerosuk pedig a valóságban is a gitárosunk testvére. Amikor a Showyourteeth még nem létezett, akkor a From Dawn To Fall-al turnéztunk, mint road-ok és sofőrök. Ugyanabból a városból származunk, ezért nagyon közeli barátok vagyunk. Jojo pedig azon kívül, hogy énekel a lemezen, az album rögzítésében is segített nekünk.

Végül ott van Marcus Smaller a 3 Feet Smaller-ből. Ők egy punk-rock zenekar Bécsből. Ausztriában nagyon ismertek, a koncertjeikre akár ezer ember is simán lemegy. Tényleg nagyon híresek. A barátaink, sokszor szoktam velük lógni. Az egyik koncertjükön Marcus odajött hozzám és mondta, hogy nagyon bírja a bandánkat és, hogy szeretne énekelni a következő lemezünkön. Én meg úgy voltam vele, hogy "Haver, ez az ember énekelni akar a lemezünkön? Ez fantasztikus! Csináljuk!" (nevet). Marcus nagyon jófej, nagyon jó barát. Ismert ember Ausztriában és ez promóciós szempontból sokat segített nekünk. Ezért nagyon hálásak vagyunk neki! Nagyon jó, hogy ilyen barátaink vannak, akik ilyen nagy hatással vannak az emberekre. A From Dawn To Fall nagyon híres Ausztriában, a Liferuiner is kezd egyre ismertebb lenni.

Persze nem ez a fő oka annak, hogy szerepelnek a lemezünkön, hanem az, hogy nagyon jó barátaink. Mindenképp olyan vendégeket akartam a lemezen, akik ismernek minket, akik tudják, hogy miről szólnak a dalaink. Ezért választottuk ezt a három srácot.

A World Denier az új kiadótoknál, a Let It Burn-nél jött ki. El tudnád nekünk mesélni, hogy hogyan kerültetek hozzájuk?

Vicces sztori, mert azt szerettük volna, ha már a Forecast-et is a Let It Burn adja ki (mondja nevetve). Megkérdeztük Chris-t (Chris Zehetleitner a Let It Burn Records feje), hogy mi a véleménye, de azt mondta, hogy nem fog működni a dolog. Úgy gondolta, hogy nem fog fogyni a lemezünk. Azt mondta, hogy keressük majd meg, ha készen van a következő lemezünk.

Egy évvel később már több mint száz koncertet játszottunk és több, mint ötszáz lemezt adtunk el. Chris hallott erről és azt mondta, hogy ki akarja adni a Forecast-et. Először azt hittük, hogy azért nem akarja kiadni a lemezünket, mert nem tetszik neki, amit csinálunk, de aztán jobban megismertük és rájöttünk, hogy egy nagyon kedves srác. Végül digitális formában, az Acuity.Music adta ki a Forecast-et, ami a Let It Burn leányvállalata.

Amikor elkészült az új lemez, akkor szóltunk Chris-nek és ő mondta, hogy küldjük el neki mindenképp, mert ki akarja adni. Több ajánlatot is kaptunk, de úgy éreztük, hogy Chirs a legjobb választás. Rendes srác és szeretjük a Let It Burn-ös zenekarokat.

Ezek voltak a fő okai annak, hogy a Let It Burn-t választottuk. Ezen kívül azért is volt jó választás volt ez a kiadó, mert nagyon jó a promóciója. Esténként, amikor megnézem az e-mail-jeimet, akkor mindig van legalább öt interjú felkérés. Még az Egyesült Államokból is írt egy rajongónk, hogy szeretne velem interjút csinálni. A srác azt hiszem arizonai és ismeri a zenekaromat. Ez hihetetlen!

Van esély esetleg egy amerikai turnéra?

Esély mindig van (nevet). Nagyon nehéz az európai zenekaroknak kijutni Amerikába. Nagyon sok zenekar van az Egyesült Államokban, amelyik hardcore-t, metalcore-t játszik. Egy zenei stíluson belül van vagy ötezer zenekaruk. Minek bajlódjanak az európai zenekarokkal, amikor van tíz ugyanolyan zenekaruk, akiknek nem kell olyan sokat fizetniük, mint az európaiaknak. Nekünk fizetniük kellene a repülőjegyet, furgont kellene bérelniük, kellene egy sofőr és egy turnémenedzser, mivel az Államokban eltévednénk. Sokkal drágább az európai zenekaroknak kint turnézni. Egyszer nagyon jó lenne, ha összejönne, de nem hiszem, hogy ez a közeljövőben lesz.

SHUT EYES KLIP:

Pár hete jött ki a Shut Eyes című dalotokra készült videó. Tudnál mesélni kicsit a forgatásról?

Igen, persze! Csináltunk egy rövid videót, hogy játszhassunk az Eastpak Antidote Tour németországi állomásain. Ekkor mondta az egyik haverunk, Marvin, hogy csinálnunk kellene egy klipet, mi pedig benne voltunk, mivel amúgy is akartunk forgatni egy videót az új lemezhez. Azt mondta, hogy megtalálta hozzá a tökéletes helyszínt. Talált egy elhagyatott árvaházat egy erdő közepén. A hely Bécsben van, de annak is a legszélén. Imádtuk az erdőt és a közepén ezt az elhagyatott épületet. Az egész hely úgy nézett ki, mintha az emberek egyik pillanatról a másikra tűntek volna el onnan. Volt egy asztal, amin még mindig ott voltak a poharak, meg egy újság 1983-ból. Őrületes volt! Úgy voltunk vele, hogy ez egy nagyon vagány helyszín.

A klipet október végén vettük fel. Reggel hétre mentünk ki forgatni és talán ez volt életem leghidegebb napja. Igazából kint nem is volt annyira hideg - körülbelül 7 C fok volt -, viszont bent az épületben annál inkább. A gitárosaink végig mondták, hogy nem tudnak játszani, mert lefagytak az ujjaik, de valahogy mégis megcsináltuk. A forgatás végül másfél napig tartott. A haverunk, Marvin végül nagyon jó munkát végzett a klippel. Ő amúgy ismertebb osztrák előadóknak is szokott klipet csinálni. Például csinált már olyan srácnak is, aki az Eurovíziós Dalfesztiválra ment ki. Először csak hobbi volt Marvin-nak a klipkészítés, most viszont már itt tart, ami szerintem jó dolog.

 

 

Jonny a Liferuiner-ből a klipforgatásra akkor ugrott be, amikor a dalt is felénekelte?

Igen, ez azalatt a turné alatt volt, mikor a dalt is felénekelte. Mondtam Jonny-nak, hogy forgatunk egy klipet, erre ő meg mondta, hogy "Jól van, csináljuk!" Az a srác mindenben benne van. Nagyon lelkes, ha arról van szó, hogy a barátainak kell segíteni.

Tervezitek, hogy más dalokra is készítetek klipet?

Egyértelműen. Még egy vagy két dalhoz akarunk klipet forgatni, viszont most semmi pénzünk sincsen (nevet). Épp most szereltettük meg a furgonunkat és új merch-ünk is van, szóval aki most olvassa ezt az interjút, az vegyen Showyourteeth merch-öt, hogy tudjunk új klipet csinálni (nevet).

ZÁRÓ KÉRDÉSEK:

Beszéljünk kicsit a már korábban említett Eastpak Antidote Tour-os videóról. Kitől származik a videó alapötlete?

Ezeket a videókat a zenekarok azért készíthették, hogy elmondják benne, miért őket válassza az A Day To Remember az előzenekarának. A zenekarok többsége úgy volt vele, hogy posztolt egy koncertvideót vagy egy klipet, hogy megmutassák, mennyire jó zenekarok. Viszont az egésznek nem ez volt a lényege. Meg kellett mutatni, hogy miért válasszon titeket az A Day To Remember. Összeültünk és arra jutottunk, hogy nekünk valami mást kellene csinálni, nem klipet vagy koncertvideót posztolni. Valamilyen érdekes ötletet akartunk, amit egyszerűen meg lehet valósítani és vicces.

Kimentünk egy parkolóba és eljátszottuk, hogy elraboltak és meg fognak ölni, ha nem játszhat a Showyourteeth az A Day To Remember előtt. Leírtuk egy lapra a szöveget és azt olvastam fel. A videón amúgy azért remegek annyira, mert nagyon hideg volt. Körülbelül 7 C fok volt és csak egy pulcsi volt rajtam. Nagyjából két óráig tartott felvenni, mivel vágás nélkül kellett megcsinálnunk. Mindennek tökéletesnek kellett lennie. Vagy 20-30-szor vettük fel. Az első tíz alkalommal még úgy voltam vele, hogy hideg van, de kibírom, végül viszont már alig vártam, hogy hazamehessek.

Szerintem elég vicces ötlet volt, viszont az A Day To Remember gondolta így (nevet). Az Eastpak-es srácok viszont imádták. Még e-mail-t is írtak. Mondták, hogy ez volt a legjobb ötlet, amit láttak és, hogy nagyon sajnálják, hogy nem mi leszünk az előzenekar. Szerintem az egész amiatt volt, mert helyi zenekart akartak - a bulik Németországban, Oberhausen-ben és München-ben lettek volna -, viszont mi nem voltunk azok. Minden esetre poén volt és a videót nagyon sokan megnézték. Később sokan felismertek és mondták, hogy "Á, te vagy a srác a YouTube videóból!".

 

 

Az utolsó pár kérdés Martin-hoz szólna (innentől Martin, a zenekar egyik gitárosa vette át KC helyét). Az interjú előtt említetted, hogy beszélsz kicsit magyarul, illetve a vezetékneved Gyenge, ami egy tipikus magyar név. A neveden kívül kötődsz bármilyen más módon Magyarországhoz?

Igen, a nagyszüleim magyarok.

Ők tanítottak a magyar nyelvre?

Amikor kicsi voltam, mindig beszéltem és így tanultam (mondja magyarul).

Sűrűn szoktál Magyarországra látogatni?

Csak ritkán. Főleg akkor, amikor valamelyik zenekarommal játszunk itt.

Üzensz valamit a magyar rajongóknak?

Gyertek el a koncertjeinkre és érezzétek jól magatokat!

Köszönjük Jakab Zolinak, hogy lehetővé tette az interjú elkészítését!

Belovics Balázs és Bokis Balázs

Szólj hozzá!

Címkék: interjú showyourteeth


A bejegyzés trackback címe:

https://kiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr704863295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása